سیستم نما ( Facade Systems )

نمای ساختمان یکی از پررنگ ترین بخش های اجرایی برای احداث یک بنا می باشد که عوامل متعددی همچون شیکی ، مدرنیته ، آرامش ، عایق صوتی و حرارتی و ایمنی را در بر می گیرد و مانع از اتلاف انرژی در یک ساختمان می شود .در سال های اخیر با توجه به پیشرفت تکنولوژی و تولید انواع مصالح مدرن و به روز شاهد طراحی و معماری نماهای مختلف در سراسر نقاط دنیا می باشیم که افراد با توجه به عوامل بسیاری از جمله نوع کاربری ساختمان مناسب ترین سیستم نما را در اولویت خود قرار می دهند.

در کنار انتخاب نمای مورد علاقه خود، بایستی به هزینه، زمان اجرا و کیفیت نمای مدنظر توجه و دقت داشته باشید تا بتوانید با هزینه های مناسب از باکیفیت ترین و مدرن ترین نماهای امروزی بهره مند شوید. با توجه به اهمیت طراحی و اجرای مدرن ترین نماها در ساختمان های مسکونی و اداری، شاهد توجه و گرایش بسیاری از معماران و سازندگان بنا های امروزی به سیستم های نماهای متنوع اخیر هستیم.

نمای ساختمان از تنوع زیادی برخورد است مانند نما آجری، نما سنگی، نما کامپوزیت، نما اسپایدر، نما کرتین وال، نما ترموود، نما سرامیکی، نما استرچ متال، نما بایرامیکس، نما مونولیت، نما سیمانی، نما اتیکس، نما مینرال، نما لوور، نما رومی و …. ، ما در اینجا مواردی را که مربوط به سیستم های آلومینیومی می باشند معرفی و ارائه می کنیم.

  • سیستم لوور ( Louvre system )

آفتابگيرهاي آلومينيومي يا شيدر یا لوور (Louver): لوورها علاوه بر جلوگيري از تابش نور مستقيم خورشيد، مهندسين معمار را در طراحي نماي زيبا کمک مي کنند . اين لوورها نسل جديدي از نورگيرها هستند که مي توان آنها را به صورت هاي افقي و يا عمودي نصب نمود ، که در اندازه های مختلف بسته به نیاز مصرف کننده و مکان اجرا لوور ارائه می شوند. هر ردیف لوور کار شده شامل پایه ها که متناسب با ابعاد اجرا متفاوت بوده، پروفیل چرخشی مخصوص لوور و پروفیل های اصلی لوور می باشد. این دسته از پروفیل ها جز رده سیستم های نما ( مانند سیستم های فریم لس ، کرتین وال، … ) قرارمیگیرند.

  • سیستم کرتین وال یا لامل ( Stick Curtain Wall system )

کرتین وال یا لامل یا دیوار پرده ای (stick curtain wall): در تعریف دیوار پرده ای باید گفت که دیوار و پرده هر دو حائل هایی بین دو فضا هستند؛ یکی سخت و سنگین و دیگری سبک و قابل انعطاف، نام سیستم کرتین وال از ترکیب این دو کلمه که در کنار سختی و مقاومت دیوار ، سبکی و زیبایی پرده را نیز دارا میباشد، گرفته شده است. حالا شاید این به ذهن بیاید چرا سبکی، نماهای کرتین وال از آنجا که هیچ باری از خود ساختمان را به دوش نمی کشند و تنها نیروی وزن خودشان و دیگری نیرو های جانبی نظیر باد را تحمل می کنند از این رو به سازه های کرتین وال سازه های خود ایستا نیز می گویند، که توانسته از مقداری از بار مرده ساختمان را کاهش دهد.

امروزه با توجه به اینکه معماران هرچه بیشتر به سمت استفاده از شیشه پیش می روند استفاده از دیوارپوش‌هایی که استحکام لازم را دارند ضرروی است. بدون اینکه فشاری بر بدنه اصلی ساختمان وارد کرده و یا از استحکام لازم دیواره های اصلی بکاهند. کرتینوال درواقع دیواره ای با محوری موازی است که توسط ستون های عمود به دیوار اصلی متصل شده‌اند. کرتینوال یا دیوار پرده‌ ای درواقع نقش نمای ساختمانی را دارد و می‌تواند به عنوان درب و پنجره آلومینیوم نیز ایفای نقش کند. نمای کرتین وال شیشه ای اغلب توسط قاب های آلومینیومی که با ظرافت شیشه ها را نگاه داشته است، تشکیل می‌شود.

مزیت ها

– کاهش وزن ساختمان و در نتیجه کاهش بار مرده ساختمان

– بهره گیری از شیشه جهت استفاده از نور طبیعی روز

– زیبایی و جلوه های خاص مدرن در شب و روز

– چشم انداز مناسب

– سرعت بالا در اجرا

– امکان محاسبه میزان انتقال حرارت با انواع شیشه ها

– عایق بندی کامل رطوبتی و حرارتی

– امکان نصب بازشوهای مختلف بر روی آن

– تنوع ویژگی ها و مشخصات ظاهری

در تعریف فنی تر باید گفت نما کرتین وال از شاسی، لامل و شیشه تشکیل شده. لامل در حقیقت همان سازه آلومینیومی است که شیشه ها روی آن نصب می شوند. این لامل ها در دو جهت افقی و عمودی اجرا شده و فضایی مشبک مناسب نصب صفحات شیشه ای یا غیره را فراهم می آورند. به لامل های عمودی مولیون و به لامل های افقی ترنسم می گویند که انواع مختلفی دارند ، پرکاربردترین آن لامل های آلومینیومی می باشند.

انواع روش اجرا

یونیتایز (Unitized)

در این روش تقریبا تمامی کارها در کارگاه تولیدی انجام می گردد و قاب هایی با سایزهای مهندسی شده، ساخته شده و شیشه روی قاب ها نصب میگردد سپس یونیت های حاضر به صورت پازل در پروژه روی هم نصب می گردد در نتیجه سرعت اجرا و تکمیل بالایی دارد. از مزیت های بسیار مهم این روش بدون نیاز نصب داربست قابل اجرا است.

استیک (Stick)

در این روش بخش اعظم کار در محل پروژه انجام می شود. سه رده اصلی این روش:

  • فیس کپ (face cap)، خطوط ظاهری نمایان در نما و استفاده از درپوش
  • بدون قاب یا فریم لس (frameless)، بدون خطوط ظاهری نمایان در نما
  • کاست دار یا سمی یونیتایز (semi unitized) ، پروفیل های عمودی به صورت جزیی است

  • اسپایدر ( Stick Curtain Wall system )

بارزترین جایی که حتما با نمای اسپایدر بر خورده اید در بانک ها هست، که شیشه ها به صورت موزائیکی بر پایه محور ها و یراق آلات عنکبوتی شکل کنار هم قرارگرفته اند. نمای اسپایدر یک راه حل مدرن برای کسانی هست که می خواهند سطح یکپارچه ای از شیشه را با نقاط اتصال کمتری در نمای خارجی خود داشته باشند که استفاده روز افزون آن را در مکان های تجاری و اداری به وفور مشاهده می کنیم.

عموما برای بالاتر بردن ضریب امنیت نمای اسپایدر در شرایط بحرانی از شیشه لمینیت استفاده می شود تا در صورت شکست, شیشه در جای خود باقی بماند. اما به طور کلی هر چه ابعاد شیشه های اسپایدر بزرگتر باشد در کنار پیچیدگی بالا زیبایی بیشتری به ساختمان می دهد. 

انواع نما اسپایدر

– لوله ای؛ پرکاربردترین نوع نمای اسپایدر می باشند که از لوله ها به عنوان سازه پشتیبان و ارتعاش گیر استفاده می گردد

–گلس فین؛ در این سیستم لوله ها جای خود را به تیغه های شفاف شیشه ای می دهند و به عنوان یه ارتعاش گیر در برابر نیروی باد عمل میکند

–کابلی؛ در این سیستم نه خبری از لوله های استیل و نه خبری از تیغه ها شیشه ای است و تمام اینها جای خود رو به کابل هایی نیرومند می دهند